In het kader van de Archeologiedagen 2022 organiseerde IOED De Merode een informatieve campagne rond de boerenschansen in 6 Kempense gemeenten Westerlo, Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Laakdal, Herselt en Tessenderlo. In elke gemeente werden de historische boerenschansen in kaart gebracht en werd er een gegidste fietstocht uitgewerkt met bijhorende brochure. Maar liefst 47 schansen kan je in het Merodegebied ontdekken! De meeste schansen zijn terug te vinden in Laakdal (14), maar ook in Herselt (9), Westerlo (7) en Hulshout (5) zijn tal van schansen te vinden.
Voor de campagne “Verschans je in de Merode” mocht ik het campagnebeeld, een flyer, een lijvige informatiebrochure van 68 pagina’s, een PowerPoint presentatie en bijhorende borden rond de fietsroutes vormgeven.
(Schansen zijn kleine aarden verdedigingswerken die opgericht werden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Voor vele plattelandsbewoners was de kerk de veiligste plek in het dorp, maar boeren die in een gehucht verder weg van een kerk, fort of kasteel woonden en werkten, hadden geen versterkte schuilplaats binnen handbereik. Om zichzelf te beschermen tegen binnenvallende troepen, ontstond de idee om een verdediging te organiseren vanuit hun lokale gemeenschap. Deze boerengemeenschappen lagen dan ook aan de basis van wat men typeert als een schans of boerenschans. Die bestond meestal uit een vierkantig stuk grond. Daarrond bracht de gemeenschap dan gezamenlijk een omwalling aan, voorzien van een brede gracht. – Steffie Peetermans, archeologe.)
juli 1, 2022